Ομαδική Ψυχοθεραπεία- (Group Therapy)
Τι είναι? Είναι αποτελεσματική?
Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ψυχοθεραπείας, η οποία θεωρείται εξίσου αποτελεσματική με τη ατομική. Η ομαδική ψυχοθεραπεία προσφέρει κάτι που κανένα άλλου είδος ή μορφή ψυχοθεραπείας δε μπορεί να προσφέρει με τόση ακρίβεια. Τη βεβαιότητα ότι δε είμαστε μόνοι ότι μια συγκεκριμένη δυσκολία ή μια ιδιαίτερη κατάσταση δε συμβαίνει μόνο σε εμάς καθώς μέσα από τη διαδικασία ανακαλύπτουμε ότι πολλοί από τους στόχους και τα θέλω μας είναι κοινά με τα άλλα μέλη της ομάδας. Η συμμετοχή στη ομάδα μας προσφέρει δηλαδή την αίσθηση του ‘‘ανήκειν’’ ο οποίος είναι ένας ιδιαίτερα βοηθητικός και ‘δυνατός’ παράγοντας καθώς μας παρέχει τη αίσθηση ασφάλειας που χρειαζόμαστε ώστε να εξερευνήσουμε και να δοκιμάσουμε καινούργιες ιδέες ή να επαναπροσδιορίσουμε τις παλιές.
Επίσης το να ερχόμαστε σε ‘αληθινή’ επαφή με ανθρώπους που έχουν περάσει από τους ίδιους δρόμους και είναι ήδη στο επόμενο ‘βήμα’ μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε πως θα είναι η επόμενη μέρα και τι μπορούμε να κάνουμε για να οδηγηθούμε σε αυτήν. Και μη ξεχνάμε ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να μας προσφέρει το ιδανικό μέρος για να συζητήσουμε, να δοκιμάσουμε και να αποκλείσουμε κάποιες επιλογές. Δε είναι τυχαίο που η ομαδική ψυχοθεραπεία παρομοιάζεται με μια πρόβα τζενεράλε – μια δοκιμή μιας συμπεριφοράς ή μιας ιδέας πριν τη παρουσιάσουμε στο ‘πραγματικό κόσμο’.
Τι πρέπει να γνωρίζω για τη διαδικασία
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η ένταξη σε οποιαδήποτε θεραπευτική ομάδα πραγματοποιείται μετά από (τουλάχιστον) δύο αρχικές ατομικές συνεδρίες και γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεραπευόμενου και του ψυχοθεραπευτή. Στην αρχή κάθε ομάδας ορίζονται οι κανόνες λειτουργίας και εξηγούνται οι υποχρεώσεις του κάθε μέλους. Ποιο συγκεκριμένα εξηγούνται οι όροι δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας και η αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση τήρησης τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε μέλος να αισθάνεται ότι μπορεί να ανοιχτεί και να έχει τη βεβαιότητα ότι η ομάδα είναι ένα ασφαλές μέρος, και ότι επιλέξει να μοιραστεί θα παραμείνει μέσα στα όρια της ομάδας. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορέσει να λειτουργήσει οποιαδήποτε θεραπευτική διαδικασία.